Bestrijding bladluis ABG-Gemeenten

Lieveheersbeestje ingezet om bladluis te bestrijden

Bestrijding bladluis ABG-Gemeenten

Zoals elk voorjaar zal ook dit jaar binnen de woongebieden van ABG Gemeenten de bladluis bestreden worden.  Bladluis is vooral te vinden in eiken, linden en esdoorns en veroorzaken overlast voor de omgeving. De roetdauw-schimmel is veroorzaker van irritatie. De zgn. plak die door de luizen geproduceerd wordt geeft problemen in de directie omgeving van de boom, zoals op  geparkeerde auto’s, de bestrating en straatmeubilair.

Natuurlijk bestrijden

De bladluis zal bestreden gaan worden door inzet van een natuurlijke vijand. Lieveheersbeestjes (om precies te zijn: de tweestippelige ofwel Adalia Bipunctata) kunnen effectief ingezet worden om de bladluis aan te pakken.

Hiertoe worden zakjes met larven van het lieveheersbeestje in de te behandelen bomen geplaatst. De larven in de zakjes ontwikkelen zich snel tot volwassen grootte en gaan direct druk aan de gang met wat ze het liefst doen: het opeten van de bladluis, hun favoriete maaltijd.

Gedurende het bestrijdingswerk zal het lieveheersbeestje eitjes leggen in de boom en zo zal het aantal bladluis bestrijders verder uitbreiden. De lieveheersbeestjes leven ongeveer 1 jaar en in de winter zoeken ze een veilige plek om te overwinteren.

De locaties van bomen die behandeld worden kunt u op onderstaande lijstje en bijgaande kaarten terugvinden (rode stip = te behandelen boom)

Gemeente Baarle-Nassau

Cirkelpad – 5 lindebomen bij P-plaats  t.h.v. Cirkelpad 2 t/m 8

Zandakker – 13  lindebomen rondom pleintje 

Hertogenstraat – 2 lindebomen                

Singel – 10 leilindes zijde café De Pomp

Singel – 7 leilindes zijde café Den Engel

Singel – 4 leilindes voorzijde Gemeentehuis Baarle-Nassau


Gemeente Gilze-Rijnen / Molenschot

Kaartjes (rode stip = te behandelen boom):

Gemeente Alphen Chaam:

Kaartjes (rode stip = te behandelen boom)

Tags: