Bladluis bestrijding ABG-Gemeenten

Bladluis bestrijding ABG-Gemeenten

Ook dit voorjaar zal binnen de woongebieden van ABG Gemeenten de bladluis bestreden worden.  Bladluis is vooral te vinden in eiken, linden en esdoorns. De luis veroorzaakt veel overlast voor de omgeving, de roetdauw-schimmel is veroorzaker van irritatie. Deze zogenaamde  plak die door de luizen geproduceerd wordt veroorzaakt problemen in de directie omgeving van de boom, zoals op  geparkeerde auto’s, de bestrating en straatmeubilair.

Natuurlijk bestrijding

Om de bladluis te bestrijden wordt een natuurlijke vijand ingezet. Lieveheersbeestjes (om precies te zijn: de tweestippelige ofwel Adalia Bipunctata) kunnen effectief ingezet worden om de bladluis aan te pakken want dit is hun favoriete maaltijd. Vanaf 26 mei a.s. zal hiermee begonnen worden.

Er gaan zakjes met larven van de lieveheersbeestjes in de te behandelen bomen geplaatst worden. De larven in de zakjes ontwikkelen zich snel tot volwassen grootte en gaan direct druk aan de gang met het opeten van de bladluis.

Gedurende de bestrijdingsperiode zal het lieveheersbeestje eitjes leggen in de boom en zo zal het aantal bladluis bestrijders verder uitbreiden. De lieveheersbeestjes leven ongeveer 1 jaar en in de winter zoeken ze een veilige plek om te overwinteren.

Locaties + kaartjes:

Gemeente Baarle-Nassau

Cirkelpad – 5 lindebomen bij P-plaats  t.h.v. Cirkelpad 2 t/m 8

Zandakker – 13  lindebomen rondom pleintje

Hertogenstraat – 2 lindebomen               

Singel – 10 leilindes zijde café De Pomp

Singel – 7 leilindes zijde café Den Engel

Singel – 4 leilindes voorzijde Gemeentehuis Baarle-Nassau

Gemeente Gilze-Rijen / Molenschot

Kaartje: rode stip = te behandelen boom
Kaartje: rode stip = te behandelen boom

Gemeente Alphen Chaam:

Kaartje: rode stip = te behandelen boom
Kaartje: rode stip = te behandelen boom