Campagne bestrijding eikenprocessierups ABG-Gemeentes

Campagne bestrijding eikenprocessierups ABG-Gemeentes

Met de zomermaanden in aantocht is het voor de ABG-Gemeentes van groot belang opnieuw de overlast veroorzakende eikenprocessierups te gaan bestrijden. Voor het hele gebied is een uitgebreid behandelplan gemaakt. Een natuurlijk bestrijdingsmiddel zal hiervoor ingezet worden.

De afgelopen zomer is een groot deel van Nederland geconfronteerd geweest met veel en langdurige overlast veroorzaakt door de eikenprocessierups. De haren van de volwassen rups veroorzaken bij contact met de huid of ogen een flinke jeuk en een branderig gevoel. De rups is vooral te vinden in de inlandse eik en gaat zich ontwikkelen zodra de bomen in knop en in blad komen.

Bestrijding eikenprocessierups

Opzet van de campagne is om de inlandse eiken binnen de Gemeentes te behandelen. Hiervoor wordt de bacterie Xen Tari vernevelt in de bomen. Om deze behandeling succesvol te laten zijn moet de boom wel voldoende in het blad staan. Het vernevelen wordt uitgevoerd door een mobiele unit die langzaam rijdend de te behandelen bomen zal spuiten. De werkzaamheden kunnen zowel overdag als ‘s nachts uitgevoerd worden. De bacterie die in de bomen vernevelt wordt is een natuurlijk bestrijdingsmiddel en niet schadelijk voor mens of omgeving. Sommige delen worden meerdere keren behandeld.

Werkzaamheden online volgen

Onderstaande link geeft een overzicht van de behandel gebieden. Zodra een traject is uitgevoerd zal dit direct op de kaart aangepast zijn. Een concrete planning wanneer de werkzaamheden uitgevoerd worden is niet vooraf te geven omdat uitvoering mede afhankelijk is van de weersomstandigheden.


(klik op het de afbeelding om de interactieve kaart te openen)