Bestrijding eikenprocessierups ABG-gemeenten

Bestrijding eikenprocessierups ABG-gemeenten

Met de zomermaanden in aantocht is het voor de ABG-gemeenten van groot belang opnieuw de overlast veroorzakende eikenprocessierups te bestrijden. Voor het hele gebied is een uitgebreid behandelplan gemaakt, waarbij een biologisch bestrijdingsmiddel ingezet gaat worden.

De meest recente zomers had een groot deel van Nederland veel en langdurige last van de eikenprocessierups. De haren van de volwassen rups veroorzaken bij contact met de huid of ogen een flinke jeuk en een branderig gevoel. De rups is vooral te vinden in de inlandse eik en gaat zich ontwikkelen zodra de bomen in knop en in blad komen.

Biologische bestrijding

Doel van de campagne is om de inlandse eiken binnen de gemeenten te behandelen. Hiervoor zal de bacterie Xen Tari verneveld gaan worden in de bomen. Om de behandeling succesvol te laten zijn moet de boom voldoende in het blad staan. Ook zijn de weersomstandigheden een factor waarmee bij het uitvoeren van de behandeling rekening gehouden moet worden.

Het vernevelen wordt uitgevoerd door een mobiele unit die langzaam rijdend de te behandelen bomen zal spuiten. De werkzaamheden kunnen zowel overdag als ‘s nachts uitgevoerd worden. De bacterie die in de bomen verneveld wordt is een natuurlijk bestrijdingsmiddel en niet schadelijk voor mens of omgeving. Het kan zijn dat sommige trajecten meerdere keren behandeld worden.

Werkzaamheden online volgen

Klik op deze link om online de interactieve kaart te bekijken. Hier kunt u inzoomen en per straat zien of en hoe vaak de eikenbomen worden behandeld. Ook vindt u hier een uitgebreide legenda. Zodra een behandeling is uitgevoerd zal dit direct op de kaart aangepast zijn.

De meest belangrijke kleuren:
Lichtgroen = 1 x behandelen
Lichtblauw = 2 x behandelen
Zwart (rond) = niet behandelen