Bestrijding eikenprocessierups ABG-Gemeentes

Bestrijding eikenprocessierups ABG-Gemeentes

In de komende periode zal in de ABG-Gemeentes opnieuw de eikenprocessierups bestreden gaan worden. Voor het hele gebied is een vooraf vastgelegd behandelplan gemaakt. De behandeling tegen de eikenprocessierups is met een natuurlijk bestrijdingsmiddel.

De eikenprocessierups kan in de zomerperiode voor veel overlast zorgen. De haren van de volwassen rups veroorzaken bij contact met de huid of ogen een flinke jeuk en een branderig gevoel. Deze rups is vooral te vinden in de inlandse eik. Deze gaat zich ontwikkelen zodra de bomen in knop en in blad komen.

Bestrijding eikenprocessierups

Opzet van de campagne is om alle inlandse eiken binnen de Gemeentes preventief te behandelen. Hiervoor wordt een bacterie vernevelt in de bomen. Deze moeten dan wel voldoende in het blad staan zodat de bacterie zich goed kan hechten. Het vernevelen wordt uitgevoerd door een mobiele unit de langzaam rijdend de te behandelen bomen zal spuiten. De werkzaamheden kunnen zowel overdag als ‘s nachts uitgevoerd worden. De bacterie die in de bomen vernevelt wordt is een natuurlijk bestrijdingsmiddel en niet schadelijk voor mens of omgeving.

Indeling urgentie

Dit jaar zijn de te behandelen gebieden vooraf in verschillende urgentie categorieën ingedeeld. Dit betekend concreet dat afhankelijk van de toegekende urgentie een specifieke behandeling zal worden uitgevoerd. Op de hieronder weergegeven kaarten is aangegeven hoe dit ingedeeld is.
Urgentie 0 = geen behandeling (kleurcode wit)
Urgentie 1 = 1 x behandelen (kleurcode blauw)
Urgentie 2 = 2 x behandelen (kleurcode rood)

Uitvoering werkzaamheden bestrijding eikenprocessierups:

Baarle Nassau:
(alle te behandelen trajecten hebben urgentie 1 = 1 x behandelen)

Gilze Rijen: