Bestrijding eikenprocessierups

Bestrijding eikenprocessierups

In de komende periode zal in de ABG-Gemeentes de eikenprocessierups bestreden worden. Er gaat gewerkt worden volgens een vooraf vastgelegd behandelplan. De behandeling is middels een natuurlijk bestrijdingsmiddel.

De eikenprocessierups kan in de zomermaanden voor veel overlast zorgen. De haren van de volwassen rups veroorzaken, bij contact met de huid of ogen, flinke jeuk en een branderig gevoel. Deze rups is te vinden in de inlandse eik en ontwikkelen zich zodra de bomen in knop en in blad komen.

Bestrijding eikenprocessierups

De campagne betreft het preventief behandelen van alle inlandse eiken binnen de Gemeentes. Hiervoor wordt een bacterie vernevelt in de bomen. Deze moeten wel voldoende in het blad staan zodat de bacterie zich goed kan hechten. Het vernevelen zal uitgevoerd worden door een mobiele unit de langzaam rijdend de te behandelen bomen zal spuiten. De werkzaamheden kunnen overdag maar ook in de nacht uitgevoerd worden.

De bacterie is een natuurlijk bestrijdingsmiddel en niet schadelijk voor de mens of omgeving. Wilt u meer weten over de eikenprocessierups dan verwijzen wij u graag naar de folder van het RIVM die u hier kunt downloaden >  RIVM Folder Eikenprocessierups

Uitvoering werkzaamheden

Afhankelijk van de bladgroei zal ongeveer vanaf midden Mei begonnen worden met het spuiten.
Onderstaand vind u per gebied de te behandelen bomen: