Bladluis bestrijding in ABG-Gemeenten

Lieveheersbeestje ingezet om bladluis te bestrijden

Bladluis bestrijding in ABG-Gemeenten

Binnen de woongebieden van ABG Gemeenten zal dit voorjaar wederom de bladluis bestreden worden. De Bladluis is vooral te vinden in de lindenboom, eik en esdoorn. De luis veroorzaakt veel overlast voor de omgeving. De roetdauw-schimmel is veroorzaker van irritatie. Deze zogenaamde plak die door de luizen geproduceerd wordt veroorzaakt problemen in de directie omgeving van de boom, zoals de bestrating, op geparkeerde auto’s en op straatmeubilair.

Natuurlijk bestrijding

De bladluis wordt op een natuurlijke manier bestreden. De natuurlijke vijand, het lieveheersbeestje (juiste soortnaam: de tweestippelige ofwel Adalia Bipunctata) kan effectief ingezet worden om de bladluis aan te pakken. Bladluis is de favoriete maaltijd van lieveheersbeestjes.

Vanaf 26 mei 2021 zal begonnen worden met de bestrijding. Er worden zakjes met larven van het lieveheersbeestje in de te behandelen bomen geplaatst. De larven in de zakjes ontwikkelen zich snel tot volwassen grootte en gaan direct aan de gang met het consumeren van de bladluis. Gedurende de bestrijdingsperiode zal het lieveheersbeestje in de boom eitjes leggen zodat het aantal bladluis bestrijders verder zal uitbreiden. De lieveheersbeestjes leven ongeveer 1 jaar en in de winter zoeken ze een beschutte plek om te overwinteren.

Locaties:

Gemeente Baarle-Nassau:

Cirkelpad – 5 lindebomen bij parkeerplaats t.h.v. Cirkelpad 2 t/m 8
Zandakker – 13 lindebomen rondom pleintje
Hertogenstraat – 2 lindebomen
Singel – 10 lindebomen zijde De Pomp
Singel – 7 leilindes zijde Den Engel
Singel – 4 leilindes voorzijde Gemeentehuis Baarle-Nassau

Kaartjes

Verklaring kaartjes: rode stip is een te behandelen boom.

Gemeente Gilze-Rijen / Molenschot

Gemeente Alphen Chaam