Explosieve groei Eikenprocessierups noodzaakt tot extra bestrijding.

Explosieve groei Eikenprocessierups noodzaakt tot extra bestrijding.

U heeft het wellicht eerder deze week in de landelijke pers al kunnen lezen. Door het aanhoudend warme weer is er een explosieve ontwikkeling van de eikenprocessierups. De situatie is zodanig ernstig dat de ABG-Gemeenten besloten hebben tot extra bestrijdingsmaatregelen.

Reeds op 23 april hebben we u gemeld dat de jaarlijkse bestrijding van de eikenprocessierups is begonnen. Volgens het hierbij gepubliceerde schema is de bestrijding in de afgelopen weken uitgevoerd. Normaliter zou deze ingreep afdoende moeten zijn maar na nu blijkt is dit niet het geval.  Dit probleem is beslist niet beperkt tot de ABG-Gemeenten. Ook in het zuiden en oosten van Nederland regent het op dit moment klachten. Omdat de bestrijdingscapaciteit beperkt is kunnen soms wachtlijsten ontstaan; u leest hierover meer in dit artikel van boomzorg.nl.

Extra bestrijding moet overlast verminderen

Mede veroorzaakt door de warme weersomstandigheden, is de groei van de rups veel sneller en intensiever. Daarom is nu besloten dat er extra bestreden zal moeten worden. Dit gaat vanaf a.s. maandag plaatsvinden in het hele gebied van de ABG-Gemeenten.

Het volgende schema zal worden aangehouden:
Ma + Di : Alphen-Chaam
Wo + Do : Baarle-Nassau
VR + Ma : Gilze en Rijen
En dan aansluiten weer dezelfde volgorde opnieuw; dit gedurende 3 weken of voor zolang nodig.

Wat kunt u doen?

Heeft u last van de eikenprocessierups dan verwijzen wij graag naar de folder van het RIVM. Hierin kunt u tips lezen om het ongerief veroorzaakt door de rups tot een minimum te beperken. Download hier de folder:  Folder_Eikenprocessierups_ hoge_resolutie 1

Heeft u vragen?

Voor vragen kunt u terecht bij het informatieloket van uw Gemeente. Gebruik voor vragen of opmerkingen over de eikenprocessierups uitsluitende de onderstaande opties:

Alphen-Chaam:         Tel. 14013  –  E-mail: info@alphen-chaam.nl
Baarle Nassau:          Tel. 14013  –  E-mail: info@baarle-nassau.nl
Gilze en Rijen:          Tel. 140161  – E-mail: info@gilzerijen.nl